top of page
Talking to my teenager

Context

Psihologia parenting-ului, în cea mai mare parte a istoriei sale, a făcut referire la relaÈ›iile dintre părinÈ›i È™i adolescenÈ›i, ca o componentă importantă a societății.

PărinÈ›ii joacă un rol-cheie în dezvoltarea adolescentului, dar uneori îi lipsesc mediul de a înÈ›elege È™i ajuta copilul adolescent.

Practicile comune ale părinÈ›ilor ca mentori în viaÈ›a adolescenÈ›ilor în țările UE au pus accentul pe viaÈ›a timpurie, în care copii dezvoltă stilul de ataÈ™ament față de mentori. Modulul nostru specific discută despre momentul critic al adolescenÈ›ei ca un al doilea pas important pentru structurarea identității È™i a personalității adolescentilor.

Proiectul "De vorbă cu adolescentul meu" îÈ™i propune să împărtășească experienÈ›a È™i practicile între organizaÈ›iile partenere din România, Italia È™i Cipru, pentru a crea un mod optim de abordare a comunicării între părinÈ›i È™i adolescenÈ›i, promovând în acelaÈ™i timp o mai bună cooperare È™i comunicare între organizaÈ›iile partenere.

Cercetările psihologice au arătat că comportamentele riscante cresc în timpul adolescenÈ›ei. Rolul părinÈ›ilor în identificarea comportamentelor riscante este esenÈ›ial pentru prevenirea rapidă a acestuia. Prin implemntarea proiectului nostru dorim să educăm parinÈ›ii pentru a preveni comportamentele adolescenÈ›ilor riscante principale.

Schimbările recente în societate È™i modul de comunicare au sporit acÈ›iunea de agresiune la È™coală È™i au atras atenÈ›ia cercetătorilor în acest domeniu. Meta-analizele recente au arătat clar relaÈ›iile dintre agresiune È™i sinucidere. Eurostat a calculat că rata sinuciderilor la persoanele cu vârste cuprinse între 15-19 ani este de 4,29 la 100 000 în UE-28.

Proiectul nostru include țări în care acest risc este mai mare (România: 5,64) È™i țările în care acest risc este mai scăzut (Italia: 2,47 È™i Cipru 1,91). Cu toate acestea, tema este crucială în țări precum Italia, ISTAT (Institutul Italian de Statistică) relevă că depresia timpurie este în creÈ™tere în Italia, chiar dacă media la moment prezintă o situaÈ›ie mai bună comparativ cu Europa. In mod special, Italia, Cipru È™i România împărtășesc problema ratelor ridicate NEET, aceasta este în mod constant considerată un factor care se raportează la scăderea satisfacÈ›iei pentru viață.

Raportul Tineretul în Europa: Un raport statistic al Eurostat a raportat 6362 decese în intervalul de vârstă cuprins între 15 È™i 19 ani datorită factorului extern, majoritatea fiind legate de probleme psihologice È™i comportamentale.

• DependenÈ›a de droguri provoacă 1,6% din deces datorită factorilor externi

• Suicid È™i autovatamare = 23,23%

• Obiceiuri sexuale periculoase = 1,91%

• Consumul de alcool È™i tutun = 67,35%

Utilizarea alcoolului și a drogurilor este adesea legată de probleme specifice de la domiciliu, la școală / muncă sau chiar prin presiune.

Prevenirea obiceiurilor proaste (consumul de alcool, droguri, tutun, alimente excesive). Procentul fumătorilor timpurii este încă prea ridicat în Europa în 15-19 ani (Eurostat, sondaj privind interviul pentru sănătate: UE 18,4%, Italia: 17,4, Cipru: 25,2) Supratensiune È™i obezitate între 15 È™i 24 de ani (Italia 12,6; România: 12,5; Cipru: 16,9). Tinerii (15-19 ani) au raportat cel puÈ›in un episod de băutură pe an (Italia: 27%, Cipru 18% È™i România 26%).

Obiective

RelaÅ£ionarea părinte – adolescent are loc doar prin stabilirea comunicării dintre aceÅŸtia ÅŸi prin interacÅ£iunile specifice fiecărei familii.

Grup
țintă

PărinÅ£ii sunt cei care îi conduc pe copii pe drumul vietii, îi îndrumă întotdeuna spre a face cele mai bune alegeri în viaţă pentru ei, nu doar le creionează traseul, le ÅŸi sunt alături, la bine ÅŸi la greu.

Obiectivele proiectului nostru pot fi rezumate după cum urmează:

- Să instruiască părinții să fie mentori eficienți pentru copii lor adolescenți

- Să încurajeze părinÈ›ii să detecteze, să înÈ›eleagă È™i să prevină comportamente riscante (fumat, droguri, sex nesigur, efectele tulburărilor psihologice, etc.)

Principalul grup È›intă al proiectului este format din părinÈ›i de adolescenÈ›i, reprezentanÈ›i ai părinÈ›ilor din AsociaÈ›ia de PărinÈ›i ai Liceului Tehnlogic Nr. 1 Alexandria, acesta având rol de partener în proiect.

Ca și beneficiari indirecți ai proiectului vor fi membrii ai partenerilor din consorțiu, reprezentanți ai altor asociații de părinți, adolescenți, profesioniști din domeniul educației și domeniului social. Produsele proiectului vor fi diseminate și către ONG-uri și instituții publice la nivel local, regional, național sau internațional.

bottom of page